Ahlatcı Yatırım: Fed, bölgesel bankaların ticari gayrimenkul portföylerini takibe aldı

Ahlatcı Yatırım: Fed, bölgesel bankaların ticari gayrimenkul portföylerini takibe aldı

02/12/2025

Ahlatcı Yatırım'ın değerlendirmesinde, zorunlu karşılık düzenlemesinde sadeleşmeye giden Merkez Bankasının, bazı yabancı para yükümlülüklerde oranları düşürürken geçici muafiyet uygulamasını sonlandırdığı aktarıldı. Değerlendirmede ayrıca şu bilgiler verildi:

"BBVA Research (Türkiye): BBVA, Türkiye için 2025 büyüme beklentisini %3,7 olarak korurken, son çeyrek verilerinin yıllık %4,4'lük güçlü bir büyümeye işaret ettiğini vurguladı.

ABD / Güney Kore: ABD Ticaret Bakanı Lutnick, ticari ilişkiler kapsamında Güney Kore menşeli otomobillere uygulanan gümrük vergisinin %15’e düşürüleceğini açıkladı.

G20: Dönem başkanlığını bir yıllığına devralan ABD, küresel gündeminin merkezine ekonomik büyüme ve refahı yerleştireceğini duyurdu.

Fed / Bankacılık: Fed, yüksek faiz ortamı ve değer kayıpları nedeniyle bölgesel bankaların ticari gayrimenkul portföylerini yakın takibe aldığını bildirdi.

ABD / Enerji: ABD Enerji Bakanlığı, nadir toprak elementlerinde dışa bağımlılığı azaltıp yerli tedarik zincirini güçlendirmek amacıyla 134 milyon dolarlık fon ayırdı.

Trump / Putin: ABD Başkanı Trump'ın damadı Jared Kushner ve özel temsilcisi Steve Witkoff’un, bugün Rusya lideri Putin ile kritik bir görüşme gerçekleştireceği bildirildi.

Çin / Demir-Çelik: Çin Demir ve Çelik Derneği, ithalata bağımlılığı kırmak adına yerli üreticilere maden projelerini hızlandırma ve yapısal reform çağrısında bulundu."

Değerlendirmede ayrıca bugün yayımlanacak verilere ilişkin şunlar kaydedildi:

"Trump’ın bugün TSİ 22.00’da açıklama yapması bekleniyor.

Euro Bölgesi’nde bugün öncü TÜFE açıklanacak.

Kasım ayı enflasyon verileri 3 Aralık'ta açıklanacak.

ABD Kasım Ayı enflasyon verileri 10 Aralık'ta açıklanacak.

Asgari ücret kapsamındaki ilk toplantının bu hafta yapılması bekleniyor.

TCMB faiz kararı 11 Aralık’ta açıklanacak."

  Hibya Haber Ajansı