Asya-Pasifik bölgesinde referans endeksler çoğunlukla yükseldi
01/12/2025
Japonya'nın referans endeksi Nikkei 225 yüzde 0,54, Topix Endeksi ise yüzde 0,44 değer kazandı. Finans, enerji ve temel malzeme sektörleri endeksdeki kazançlara öncülük etti. Nikkei 225'te en çok değer kazananlar arasında yüzde 5,86 artışla endüstriyel robot üreticisi Fanuc yer aldı. Dizel partikül filtreleri üreten NGK Insulators yüzde 6'ya kadar yükselirken, elektrik ekipmanı şirketi Fujikura yüzde 2,29 değer kazandı.
Japonya Merkez Bankası'nın bu ay içinde faiz artırımına gideceği yönündeki spekülasyonların artmasıyla, 10 yıllık Japon devlet tahvillerinin getirisi yüzde 1,88'e yükselerek Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Bu arada, 20 yıllık Japon devlet tahvillerinin getirisi yüzde 2,915'e yükselerek 1999'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve 30 yıllık Japon devlet tahvillerinin getirisi yüzde 3,411 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Avustralya'nın ASX/S&P 200 Endeksi yüzde 0,12 yükseldi.
Hong Kong'un Hang Seng Endeksi açılışta yüzde 0,49 değer kazandı, Çin anakarasının CSI 300 Endeksi ise yüzde 0,17 değer kaybetti. Alibaba Group hisseleri, teknoloji devinin 27 Kasım'da Çin'de Quark yapay zeka gözlüklerini piyasaya sürmesinin ardından Hong Kong'da yaklaşık yüzde 3 değer kazanarak üçüncü gün üst üste yükseldi.
Hindistan'ın Nifty 50 endeksi yüzde 0,22 düşüşle açılırken, BSE Sensex endeksi yüzde 0,37 geriledi. Bajaj Housing Finance, ana şirketi Bajaj Finance'in iştirakindeki hisselerinin yüzde 2'sini elinden çıkardığını açıklamasının ardından yüzde 8'in üzerinde düşüşle Nifty 50'de en çok değer kaybedenler arasında yer aldı.
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, Güney Kore'ye uygulanan yüzde 15'lik düşük ABD otomobil gümrük vergisinin 1 Kasım'dan itibaren geriye dönük olarak yürürlüğe gireceğini doğruladıktan sonra, Güney Koreli otomobil şirketlerinin hisseleri Salı günü yükseldi.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın X gönderisine göre Lutnick, “Uçak parçalarına uygulanan gümrük vergilerini de kaldırıyoruz ve Japonya ve AB ile aynı seviyeye gelmesi için Kore'nin karşılıklı oranını ‘düzeltme’ yapacağız” dedi.
Otomobil üreticileri Hyundai Motor ve Kia Corp sırasıyla yaklaşık yüzde 5 ve yüzde 3 yükseldi. Güney Kore'nin Kospi Endeksi yüzde 1,02 artış gösterirken, küçük sermayeli Kosdaq Endeksi yüzde 0,13 düştü.
Güney Kore'nin Kasım ayı manşet enflasyonu, Salı günü açıklanan hükümet verilerine göre yıllık bazda yüzde 2,4 artarak, Reuters anketinde ekonomistlerin beklediği yüzde 2,35'lik artışı aştı. Taze gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon, bir önceki yıla göre yüzde 2 arttı.
Son rakam Ekim ayındaki enflasyon oranından değişmedi ve merkez bankasının faiz oranlarını sabit tutması için bir gerekçe oluşturdu. Kore Merkez Bankası, geçen Perşembe günü dördüncü kez üst üste faiz oranlarını yüzde 2,5'te sabit tuttu.

3I/ATLAS'ın yeni görüntüsü anormal kuyruğunu ortaya çıkardı
A1 Capital'den şirket haberleri
A1 Capital: Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 63,24 dolara yükseldi
Alnus Yatırım: BİST-100 endeksinin, güne alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz
Gedik Yatırım: Aralık vadeli endeks sözleşmesi güne hafif alıcılı bir başlangıç yapabilir
Bitcoin, Mart ayından bu yana en kötü gününü yaşadı
A1 Capital: Aralık Vadeli 30 Sözleşmesi dünkü işlem gününe 12250 seviyesinden başladı
A1 Capital: BIST100 Endeksi, dünkü işlem gününe 10898 seviyesinden başladı
ABD hisse senedi vadeli işlemleri çok az değişti
Halk Yatırım: BIST 30 Endeksi son işlem gününde 12,157 seviyesinden günü tamamladı
TCMB'den zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik
İzmir’de Ege Bölgesi İstişare Toplantısı düzenlendi
Mudanya’da Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok programı düzenlendi
Doğanlar Mobilya'da istifa
Kütahya Turizm Master Planı çalışmaları değerlendirildi
Fuar Aydın alanında düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı sona erdi
Marmaris Yeni Yıl Festivali başladı
Yılmaz: KIZILELMA, havadan havaya roket atışıyla tarihi bir ilki gerçekleştirdi
Osmangazi’de “Medya Buluşmaları” programı düzenlendi