news-details

ABD PACT yasa tasarası insan hakları konusunda çifte standartı gösterdi

ABD Başkanı Joe Biden 11 Ağustos tarihinde gazilerin tedavilerini kolaylaştıran Kapsamlı Zehirlerle Mücadele Sözü Yasası'nı (PACT) imzaladı. 3 milyon 500 binden fazla Irak ve Afganistan’daki zehirli çukur yanıklarına maruz kalan gaziler için sağlık yardımlarını genişleten PACT yasa tasarısı açıkça ABD’nin insan hakları konusunda çifte standartı gösterdi. Çünkü aynı acı çeken Iraklılar hiçbir zaman tanınmadı ve tazminat ödenmedi.

ABD ordusu Irak’ı işgal ettiği dönemde çok sayıda mühimmat kullandı ve kimyasal bileşikler dahil olmak üzere atıkları açıkta yakarak Irak halkının sağlığını tehlikeye düşürdü.

ABD Irak’ın Felluce kentine 2004 yılında düzenlediği saldırısında tükenmiş uranyum içeren mermiler kullandı ve bu nedenle birçok Iraklı genetik hasarla ilgili çeşitli hastalığa yakalandı. Ancak Felluce ABD’nin yurtdışında ciddi toksik kirliliği yarattığı tek bir örnek değil.

O zaman PACT yasa tasarısını uygulamak isteyen ABD, Iraklı ve Afganistanlılara aynı yardım sağlamayı unutmaması gerekir. Fakat bu olmayacağını biliyoruz, aksine ABD Afgan varlığıyla 9-11 saldırılarının mağdurlarına tazminat ödemeyi seçiyor, kendi ceplerinden Iraklılara veya Afganistanlılara ödeme yapmaktan bahsetmiyoruz bile.

Kaynak Çin Uluslararasu Radyosu
Hibya Haber Ajansı