news-details

Çin: İlgili ülkeler nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sorumluğunu yerine getirmeli

Çin Savunma Bakanlığı, ilgili ülkelerin nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sorumluğunu yerine getirerek nükleer denizaltı konusunda işbirliği yapma kararını iptal etmesi gerektiğini bildirdi.

Çin’in “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması”nın (NPT) gözden geçirilmesi için kısa süre önce düzenlenen toplantıda, ABD, İngiltere ve Avustralya arasında nükleer denizaltı konusunda işbirliği yapılmasına kararlılıkla karşı çıktığını belirterek Japonya dahil ilgili ülkelere Asya-Pasifik bölgesinde “nükleer paylaşımı”nı kopyalamaması uyarısında bulunduğu öğrenildi.

Çin’in bu konudaki tutumunu açıklayan Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Tan Kefei, bugünkü basın toplantısında, Çin’in ABD, İngiltere ve Avustralya arasında nükleer denizaltı konusundaki işbirliğinin nükleer silahların yayılmasına ilişkin ciddi tehlikeleri teşkil ederek uluslararası nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sistemine darbe indirirken silahlanma yarışını yoğunlaştırarak bölgesel barış ve istikrarı bozduğunu defalarca vurguladığına dikkat çekti.

ABD ve İngiltere’nin nükleer silahlara sahip olmayan ülkelere nükleer denizaltı güç reaktörleri ve yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyumu transfer etmesinin antlaşmanın hedefi ve ilkesine yönelik açık bir ihlal olduğuna dikkat çeken sözcü, uluslararası toplumu NPT’ye dayalı uluslararası nükleer silahların yayılmaması sistemini savunarak uluslararası barış ve güvenliği korumaya çağırdı.

Japonya dahil az sayıdaki ülkelerin son zamanlarda ABD ile “nükleer paylaşım” yapma arayışına dikkat çeken sözcü, ilgili ülkelerin antlaşmada belirlenen zorunluluklar ve verdikleri taahhütleri yerine getirerek “nükleer paylaşım” planını kışkırtmayı veya diğer nükleer caydırıcı eylemlerini durdurması gerektiğini kaydetti.

Sözcü, Asya-Pasifik bölgesinde “nükleer paylaşım” modelini kopyalama arayışının bölgedeki stratejik denge ve istikrara zarar vereceğini ve bölgedeki ülkelerin buna itiraz edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı