Beşiktaş’ta Cumhuriyet Söyleşileri’nin konuğu İlker Başbuğ oldu
27/10/2025
Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından katılımcılara İlker Başbuğ’un hayatından kesitler sunuldu.
Cumhuriyet fikrinin Mustafa Kemal Atatürk’te diğer arkadaşlarından çok önce oluştuğunu kaydeden Başbuğ, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’nı beraber planladığı bir kadro var. Bu kadro bildiğiniz üzere Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir, Refet Bele ve Mustafa Kemal’den oluşmakta. Bu kadro Anadolu İhtilali’nin çekirdek kadrosudur. Ama Mustafa Kemal’in bu kadrodaki arkadaşlarından farklı bir durumu var. O da Cumhuriyet fikrinin ta o dönemde Mustafa Kemal’de yer etmiş olmasıdır. Bu farklılığın temel nedeni, Mustafa Kemal’in dört arkadaşından farklı olarak İstanbul dışında doğup büyümüş olmasıdır. Örneğin Ali Fuat Cebesoy ve Rauf Orbay’ın babaları sarayda görev yapan üst düzey komutanlardır. O dönem İstanbul dışındaki bölgeler taşra olarak adlandırılıyordu. Bu durum, Mustafa Kemal’in ülkeyi daha iyi tanıyıp önemli tahliller yapmasına sebebiyet vermiştir.”

Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri olduğu kadar siyasi bir deha da olduğunu belirten Başbuğ, “Tarihteki bütün devrimlere bakın; hepsi kanlı devrimlerdir. Atatürk’ün yaptığı devrimlere bakın; bir damla kan akıtılmamıştır. Bu gerçekten de dünya tarihinde emsalsiz bir durumdur. Bitmiş bir imparatorluğa son verip bir Cumhuriyet kuruyorsunuz ve bunu kan dökmeden gerçekleştiriyorsunuz.” dedi.
Program sonunda Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekili Rasim Şişman tarafından İlker Başbuğ’a Devrim Erbil imzalı tablo hediye edildi. Başbuğ, daha sonra kendi yazdığı kitabını imzalayarak katılımcılara hediye etti.
Hibya Haber Ajansı
Kepez Belediyesi’nden öğrencilere göz taraması
Büyük ölçekli sanayi işletmelerinin karında artış
Tether, Kotani Pay’e yatırım yaptığını açıkladı
Bağcılar’da gençlik ve spor festivali coşkusu
Seyhan Kadın Emeği Pazarı kuruldu
Alanya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Ekipleri, denetimlerini sürdürüyor
Beylikdüzü’nde 29 Ekim’e özel satranç turnuvası düzenlendi
Çankırı Belediyespor güreşçilerinden 4 madalya
Gedik Yatırım: AB endekslerinde karışık seyirler hakim
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Toplumsal refahı güçlendirmeyi hedefliyoruz
İzmir Dragon Tekne Yarışlarının galibi Zabıta Dairesi Başkanlığı
Buca’da 29 Ekim kutlamaları başladı
Cumhuriyet Satranç Turnuvası sona erdi
1. Balıkesir Kitap Fuarı’nı 150 bin kişi ziyaret etti
Bergamalılar “Cumhuriyet Her Yerde” etkinliğinde buluştu
Başkan Gökçe, DER-MEK bünyesindeki kurs merkezlerini ziyaret etti
Antalya Edebiyat Günleri’nin ilk aşaması tamamlandı
DEĞERLİ METALLER - Altın fiyatlarındaki düşüş yeni haftada da sürüyor
İzmir'de güreş ve judo turnuvaları düzenlendi
Büyükşehir, yeni sezon için 400 bin adet kışlık fide üretimi gerçekleştirdi