Finansal özgürlük imkanı kadınların BES’teki yükselişini destekliyor
24/10/2025
Türkiye’de bireysel emeklilik sistemindeki (BES) büyüme trendi devam ediyor. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre 10 Ekim 2025 itibarıyla gönüllü BES’te katılımcı sayısı 9,96 milyona ulaşırken, toplam fon büyüklüğü yaklaşık 1,58 trilyon TL olarak kaydedildi. Devlet katkısı dahil edildiğinde bu büyüklük 1,78 trilyon TL’ye ulaştı. Bu tablo, ülkemizde tasarruf bilincinin güçlendiğini ve bireylerin uzun vadeli finansal güvence arayışlarının arttığını gösteriyor. Bu büyümenin en dikkat çekici yönlerinden biri ise, kadınların sistemdeki artan varlığı ve finansal planlama konusundaki bilinçli yükselişi.
Kadınların BES içerisindeki dikkat çekici yükselişini değerlendir en BNP Paribas Cardif Türkiye Acente Sigortacılığı ve Banka Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz “Finansal özgürlük imkânı, kadınların BES’teki yükselişini destekliyor. Kadınların BES’e katılımı, finansal güvenliklerini sağlamaları ve uzun vadeli tasarruf alışkanlıklarını güçlendirmeleri açısından kritik önem taşıyor. Özellikle ev hanımları gibi profesyonel iş hayatının dışında kalan kadınlar için BES, kendi birikimlerini oluşturmalarına ve geleceğe güvenle bakmalarına imkan sunuyor” dedi.

Kadınlar tasarruf ve finansal planlamada aktif rol alıyor
2024 yılı itibarıyla gönüllü BES katılımcılarının yüzde 42’sinin kadınlardan oluştuğunu ve sistemdeki fonların yüzde 44’ünün kadınlar tarafından yönetildiğini kaydeden Gökhan Sertsöz, “Verileri incelediğimizde katılımcıların en yüksek olduğu iller arasında Denizli, İzmir, Ankara, Sinop ve Bartın ’ın bulunduğunu, kadın katılımcıların en çok tercih ettikleri fonların ise Kıymetli Madenler Fonu, Değişken Fon ve Hisse Senedi Fonu olduğunu görüyoruz. BES’teki paylarının yüzde 42’ye yükselmesini, kadınların tasarruf ve finansal planlama konularında aktif rol aldıklarının net bir göstergesi olarak yorumluyoruz. Kadınların iş gücüne katılım oranlarının da yüzde 36 civarında olduğu göz önüne alındığında, BES’teki kadınların etkinliği son derece anlamlıdır ve finansal özgürlüklerini güçlendirdiğini ortaya koymaktadır” diye konuştu.
Ev kadınları için emeklilik şansı
BNP Paribas Cardif olarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen global “Protect&Project Oneself” araştırmasına göre, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 67’sinin kısa veya orta vadede gelir kaybı endişesi taşıdığının da belirlendiğini hatırlatan Sertsöz, “Bu oran, Türkiye'de yaşayan her 3 kişiden 2'sinin düzenli gelir açısından gelecek kaygısı taşıdığını ortaya koydu. Bu durumun, özellikle de emeklilik dönemlerinde azalan maaşlarla artan gelecek kaygısıyla doğrudan ilişkili olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla işveren katkısının da desteği ile çalışanlara düzenli bir birikim sağlayan BES’in, tüm çalışanlara ikinci bir emeklilik imkânı tanıyacak olmasının yanında, ev kadınları için emeklilik şansı sunması; özellikle emeklilik dönemi ile birlikte ortaya çıkabilecek gelir kaybı endişesini büyük ölçüde gidermeye yardımcı olacaktır” diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı
Çam Balı Hasat Şenliği gerçekleşti
KÜRESEL FİYASALAR - Hedge fon varlıkları 5 trilyon dolarla yeni zirveye ulaştı
Eskişehir'de 23 bin 28 dekarlık tarım arazisi incelendi
Van'da 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında program düzenlendi
Başkan Genç, Benlitaş Mahallesi'ni ziyaret etti
Eskişehir Senfoni Orkestrası ve Eren Binici'den konser
Başkan Köse, saha çalışmalarını inceledi
ASAT Genel Müdürü Gülebay, Konyaaltı’ndaki çalışmaları inceledi
BMD Araştırma'dan haftalık piyasa takvimi
Başkan Büyükkılıç, Tomarza'daki çalışmaları inceledi
Gedik Yatırım: Avrupa tarafında borsalar haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor
Osmangazi'de arkeolojik sit alanına yapılan yapı yıkıldı
Alanya Belediyesi'nden lise öğrencilerine sıfır atık ve iklim değişikliği eğitimi
Başkan Dutlulu, Selendili çiftçilerle buluştu
“Cumhuriyet Her Yerde” kutlamaları Kiraz’da
"Genç Akademi"ler Eylül ayı itibariyle 39 bin üyeye ulaştı
Büyükşehir Zabıta ekipleri, işçi servislerine yönelik denetim gerçekleştirdi
Bakırköy Belediyesi’nin 2026 yılı bütçesi onaylandı
Yeni Halk Kafe, Cumhuriyet Akademisi'nde açıldı
Başkan Büyükkılıç, kırsal mahallelerdeki yatırımları inceledi