Piramit Menkul: Piyasaların dikkati ABD enflasyon verilerinde olacak

10/04/2025
Piramit Menkul Araştırma, ayrıca ABD’de büyük bankaların finansallarıyla birlikte ilk çeyrek bilanço sezonunun başladığını bildirdi. Değerlendirmeleri şöyle:
"Küresel piyasalarda ABD istihdam raporu, Avrupa enflasyon verileri, küresel PMI verileri ve ABD Başkanı Donald Trump’ın son gümrük tarifelerinin piyasalar üzerindeki sarsıcı etkilerinin takip edildiği haftanın ardından bu hafta daha sakin bir veri akışı takip edilecek. Piyasaların dikkati ABD enflasyon verilerinde, Fed toplantı tutanaklarında ve Trump tarifelerinin etkilerine odaklanacak. Ayrıca, ABD’de büyük bankaların finansallarıyla birlikte ilk çeyrek bilanço sezonu başlıyor.
ABD TÜFE/ÜFE verileri (Mart)
ABD’de perşembe ve cuma günleri sırasıyla mart TÜFE/ÜFE verileri yayımlanacak. Şubatta, TÜFE aylık %0,2, yıllık %2,8, çekirdek TÜFE aylık %0,2, yıllık %3,1 artışla beklentinin altında kalmıştı; martta TÜFE’nin aylık %0,1, yıllık %2,6 artış, çekirdek TÜFE’nin aylık %0,3, yıllık %3,0 artması beklenmektedir.
ÜFE’nin şubatta bir önceki aya göre %0,3 artması beklenirken değişmemiş, yıllık bazda ise %3,2 artışla beklentinin altında kalmıştı. Çekirdek ÜFE aylık %0,3 artış beklentisine karşın %0,1 azalırken yıllık %3,4 ile beklentinin altında kaldı. Martta, ÜFE’nin aylık %0,2, yıllık %3,3, çekirdek ÜFE’nin aylık %0,3, yıllık %3,6 artması beklenmektedir.
ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı son gümrük tarifelerinin ardından majör ekonomilerin enflasyon verileri daha yakından takip edilecektir. Zira tarifelerin enflasyon görünümünü değiştirdiği, ABD’li ithalatçıların yükselen maliyetleri tüketiciye yansıtması halinde enflasyonun yükselebileceği düşünülmektedir. Mart verileri bu bağlamda önem arz etmektedir; beklentileri önemli ölçüde aşması halinde piyasanın enflasyon ve faiz beklentilerinde belirgin değişimler olabilir. Trump’ın son tarifelerini açıklamasının ardından geçen hafta Fed faiz fiyatlamaları değişmişti. Yükselen enflasyon ile tarifelerden kaynaklı yavaşlayan büyümenin stagflasyon endişelerini güçlendirmesi halinde ABD Doları’nın küresel paralar karşısındaki aşağı yönlü seyri devam edebilir.
Almanya TÜFE verisi (Mart)
Haftanın son işlem gününde Almanya’nın mart ayı TÜFE verileri açıklanacak. Almanya’da TÜFE şubatta aylık %0,3, yıllık %2,2 artışla piyasa beklentisini karşılamıştı; martta aylık %0,3, yıllık %2,2 artış beklenmektedir.
FOMC tutanakları
ABD’de çarşamba günü Fed’in 18-19 Mart Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları yayımlanacak. Fed faiz oranlarını beklentilere paralel olarak %4,25-%4,50 aralığında tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, basın toplantısında, merkez bankasının yüksek enflasyon beklentisinin “büyük bir kısmının” tarifelerden kaynaklandığını ifade etti. Powell ayrıca "Politika duruşumuzu ayarlamak için acele etmemize gerek yok, daha fazla netlik için iyi bir konumdayız." dedi. Kurum, 2025’te hâlâ iki faiz indirimi bekliyor.
Fed ayrıca finansal piyasaları sakinleştirmeye çalıştığı Covid-19 salgını sırasında şişen bilançosunu azaltmaya çalışıyor. Toplantıda bilançonun küçülme hızını nisan ayından itibaren yavaşlatacağını duyurdu. Hazine varlıklarının satış hızının nisan ayından itibaren aylık 25mlr USD’den 5mlr USD’ye yavaşlatılacağı belirtildi. Ancak, ipotek teminatlı menkul kıymetler için 35mlr USD’lik üst sınır değiştirilmedi.
ABD’li politika yapıcılar, güncellenen projeksiyonlarına göre 2025 yılı için büyüme tahminini %2,1'den %1,7 seviyesine çekti. Çekirdek PCE tahminini ise %2,5'ten %2,8'e çıkardı. İşsizlik tahminini %4,7'den %4,8 seviyesine revize etti. Bu tahminlerin altında, Trump'ın politikalarının tam olarak nasıl şekilleneceği ve işletmelerin ve tüketicilerin nasıl tepki vereceği konusunda önemli derecede belirsizlik yatıyor.
Euro Bölgesi’nde perakende satışlar (Şubat)
Pazartesi günü Euro Bölgesi’nde şubat ayı perakende satış hacmi takip edilebilir. Perakende satışlar ocakta bir önceki aya göre hafifçe artış beklentisine karşın %0,3 azalırken yıllık bazda %1,5 ile beklenenden daha az artmıştı; şubatta aylık %0,5, yıllık %1,8 artış beklenmektedir.
Avrupa ve ABD’de güven endeksleri
Pazartesi Euro Bölgesi’nde nisan ayı Sentix Yatırımcı Güven Endeksi, cuma ise ABD’de Michigan Üniversitesi’nin nisan ayı öncü Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Martta -12,7’den -2,9’a yükselen Sentix yatırımcı güveni, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana eksi değerler almaktadır. Euro Bölgesi’nin altı aylık ekonomik görünümünü ölçen endeks sıfırın üzerinde iyimserliği, sıfırın altında ise kötümserliği işaret etmektedir.
Michigan tüketici güveni martta 64,7’den 57,0’ye gerilemişti; nisanda 54,0’e gerilemesi beklenmektedir. Tüketicilerin cari ve gelecek ekonomik koşullara ilişkin duydukları güven seviyesini ölçen endeks ocaktan bu yana gerilemektedir. Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi’nde genellikle 85 puanın üzerindeki değerler iyimser, altındaki değerler ise kötümserliği işaret etmektedir. Endeksin yorumlanmasında sadece mevcut seviyeler değil, aynı zamanda son aylardaki hareketin yönü de önem arz etmektedir.
ABD 1Ç25 bilanço sezonu
ABD’de cuma günü büyük bankaların finansallarıyla 1Ç25 bilanço sezonu başlıyor. Haftanın son işlem gününde BlackRock, JPMorgan, Morgan Stanley, Wells Fargo finansalları açıklanacak. Ayrıca, çarşamba günü açıklanacak Delta Air Lines finansalları, jeopolitik gerginliğin tırmandığı son dönemde havayolu taşımacılığının görünümüne ilişkin ipuçları verebilir.
- Yurt içinde TÜFE/ÜFE verilerinin takip edildiği, Ramazan Bayramı dolayısıyla kısa süren işlem haftasının ardından bu hafta da sakin bir veri akışı olacak. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nden çıkacak sonuçlar piyasanın enflasyon beklentilerini işaret etmesi açısından önem arz etmektedir. Ayrıca, sanayi üretimi ve perakende satış hacmi de bu hafta öne çıkacak veriler arasında bulunuyor.
Piyasa Katılımcıları Anketi
Haftanın son işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) nisan ayı Piyasa Katılımcılar Anketi yayımlanacak. Reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinin yanıtlarından derlenen anketin sonuçlarına göre mart ayında katılımcıların TÜFE beklentileri 2025 sonu için %28,30’dan %28,04’e, 12 ay için %25,26’dan %24,55’e, 24 ay için %17,26,’dan %17,06’ya gerilemişti.
Katılımcıların mart sonu için bir hafta vadeli repo ihale faizi beklentisi %42,50 olarak gerçekleşmişti. USDTRY kuru yılsonu beklentisi %42,79, 12 sonrası beklentisi 44,42 oldu. 2025 GSYİH büyüme beklenti %3,0’ten %3,1’e, 2026 beklentisi %3,9’dan %4,0’e yükseldi.
Sanayi üretimi ve perakende satışlar (Şubat)
Yurt içinde perşembe günü şubat ayı sanayi üretimi, cuma günü perakende satış hacmi verileri açıklanacak. Ocak ayında, sanayi üretimi aylık %2,3 azaldı, yıllık bazda %1,2 arttı; perakende satış hacmi aylık %2,0, yıllık %12,5 arttı.
İSO İhracat İklimi Endeksi, Hazine Nakit Dengesi (Mart)
İstanbul Sanayi Odası (İSO) salı günü Türkiye İhracat İklimi Endeksi’ni yayımlayacak. Ocakta 51,2 iken şubatta 51,1’e gerileyen endeks, 50,0 eşik değerin üzerinde büyüme bölgesinde kaldı. Şubat verisi imalatçıların ihracat talep koşullarındaki güçlenmenin sürdüğünü işaret etti. Şubat verisiyle Türk imalatçılarının ihracat iklimindeki kesintisiz iyileşme trendi 14 aya ulaştı.
Rapora göre şubatta en güçlü ekonomik büyüme Suudi Arabistan’da gerçekleşirken en belirgin daralma Fransa’da kaydedildi. Ekonomik aktivite Almanya’da hafif gerilerken İngiltere’de değişim göstermedi. Hollanda ve Romanya gibi diğer önemli pazarlarda yaşanan üretim daralmasına karşılık, İtalya ve İspanya'da büyüme gerçekleşti.
Salı günü, ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) mart ayı Hazine nakit gerçekleşmeleri yayımlanacak. Şubatta, Hazine nakit dengesi 397,60mlr TL, faiz dışı denge 265,87mlr TL açık verdi. Ocak-şubat döneminde Hazine nakit dengesi 602,62mlr TL, faiz dışı denge 320,46mlr TL açık verdi."
Hibya Haber Ajansı