TruMerit Başkanı Peter Preziosi, Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı Başkanlığına seçildi
 
				31/10/2025
TruMerit Başkanı ve CEO’su Peter Preziosi, Birleşmiş Milletler ile İstişari İlişki İçindeki Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı (Conference of Non-Governmental Organizations in Consultative Relationship with the United Nations – CoNGO) Başkanlığına seçildi.
CoNGO, 1948 yılında kurulan, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından kendisine verilen Genel Danışma Statüsü aracılığıyla Birleşmiş Milletler ile ilişki yürüten uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Dünya genelinde 525 üye kuruluş ve 106 ortak üyesi bulunmaktadır.
Dr. Preziosi, bu hafta New York'ta gerçekleştirilen ve dünyanın dört bir yanından kuruluşların çevrimiçi katılım sağladığı 28. CoNGO Genel Kurulu’nda 2025–2029 dönemi için seçildi. Preziosi, 2017’den bu yana CoNGO Başkanlığı görevini yürüten ve daha önce 2007–2011 yılları arasında da aynı görevi üstlenen, United Methodist Church Dünya Kurulu ve Toplum Genel Kurulu’nun Birleşmiş Milletler nezdindeki başlıca temsilcisi Rahip Dr. Liberato C. Bautista’nın yerine geçti.
TruMerit, 2018 yılından bu yana CoNGO üyesi olup, bu kuruluşun faaliyetlerinde aktif rol oynamaktadır. Ayrica CoNGO Yönetim Kurulu Sekreterliği ve Üyelik Komitesi Başkanlığı görevlerini de yürüttü.
Dr. Preziosi, CoNGO Başkanlığı görevini üstlenen ilk kayıtlı hemşiredir. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş yöneticisi olarak, 2023 başından bu yana, önceden CGFNS International olarak bilinen ve dünya çapında sağlık çalışanlarının etik hareketliliğini ve mesleki gelişimini desteklemeye adanmış bir sağlık iş gücü geliştirme kuruluşu olan TruMerit’in başında bulunmaktadır. Daha önce Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bünyesinde görev almış ve kurumun teknoloji tabanlı küresel öğrenim merkezi olan WHO Academy’nin kuruluşuna katkıda bulundu.
Görevini devreden önceki başkan Dr. Liberato Bautista, Dr. Preziosi’yi yeni görevi nedeniyle tebrik ederek, “TruMerit’te ve Dünya Sağlık Örgütü’ndeki deneyimleriyle birlikte, çok taraflılığa olan derin bağlılığı ve sivil toplumla etkileşimi, CoNGO’nun geleceği için umut verici bir temel sunuyor. Sivil toplumun sesi ve etkisinin insan onurunu, haklarını ve gezegenin sürdürülebilirliğini savunan ortak bir geleceğin şekillendirilmesinde her zamankinden daha önemli olduğu bir dönemde, Dr. Preziosi’nin liderliğinin CoNGO’nun Birleşmiş Milletler içinde ve ötesinde demokratik ve adil katılımın önemli bir destekçisi ve savunucusu olarak rolünü güçlendirmesi beklenmektedir.” şeklinde konuştu.
Dr. Preziosi ise şu değerlendirmede bulundu: “CoNGO, uzun süredir sivil toplum ile Birleşmiş Milletler arasında köprü kuran, sivil toplum kuruluşlarının Birleşmiş Milletler düzeyinde katılımını destekleyen ve kapsayıcı çok taraflılığın sarsılmaz bir savunucusu olan hayati bir platformdur. Ne yazık ki bu kavram giderek daha fazla saldırı altında.”
Preziosi sözlerine şöyle devam etti: “Bu duruma yanıt olarak, sivil toplumun Birleşmiş Milletler’deki katılımını bir rica değil, bir ilke olarak benimseyelim — meşru, etkili ve etik çok taraflılık için vazgeçilmez bir ilke. Bu ilke, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın başarılması ve hukukun üstünlüğüne bağlılığın korunması açısından da kritik öneme sahiptir.”
CoNGO Hakkında ( Birleşmiş Milletler ile İstişari İlişki İçindeki Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı )
Birleşmiş Milletler ile İstişari İlişki İçindeki Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı (Conference of Non-Governmental Organizations in Consultative Relationship with the United Nations – CoNGO), 1948 yılında, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edildiği yıl kurulmuş, bağımsız ve uluslararası bir üyelik birliğidir. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) nezdinde genel danışma statüsüne sahip bir sivil toplum kuruluşu (STK) olarak, çalışmaları Birleşmiş Milletler sisteminin tamamıyla ilgilidir: Sekreterlik, kurumlar, anlaşma organları, bölgesel komisyonlar, enstitüler, zirveler ve dünya konferansları dahil.
CoNGO, Birleşmiş Milletler Şartı’nda yer alan hedef ve değerlere gönülden bağlıdır ve küresel siyasi, çevresel, sağlıkla ilgili ve diğer tehditlerin çözümünde çok taraflılığın güçlü bir savunucusudur. New York, Cenevre, Viyana ve diğer bölgelerde faaliyet gösteren yaklaşık 30 CoNGO Alt Komitesi (STK Komiteleri), kuruluşun Birleşmiş Milletler’in misyonunu dünya genelinde destekleme konusundaki kararlılığını göstermektedir.
CoNGO, Birleşmiş Milletler ile istişare içinde çalışan, birbiriyle iş birliği yapan ve benzer düşünceli paydaşlarla ortak hareket eden çeşitli STK’lardan oluşan bir üyeliğe sahiptir.

 Başkan Er, Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’na katıldı
Başkan Er, Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’na katıldı BMD Araştırma: BİST100 Endeksi, 10.971,52 puandan haftayı tamamladı
BMD Araştırma: BİST100 Endeksi, 10.971,52 puandan haftayı tamamladı Kepez'de Burhan Turan 2025 Türkiye Baja Şampiyonası başladı
Kepez'de Burhan Turan 2025 Türkiye Baja Şampiyonası başladı Başkan Kahveci, vatandaşlarla bir araya geldi
Başkan Kahveci, vatandaşlarla bir araya geldi Mersin Halk Kart’ın ekim ayı tutarları hesaplara yatırıldı
Mersin Halk Kart’ın ekim ayı tutarları hesaplara yatırıldı Merhum Başkan Mehmet Larçın mezarı başında anıldı
Merhum Başkan Mehmet Larçın mezarı başında anıldı Başkan Çiftçi: Gençlerimiz her şeyin en güzelini hak ediyor
Başkan Çiftçi: Gençlerimiz her şeyin en güzelini hak ediyor Genç: Engelli kardeşlerimiz bu şehrin yükü değil bereketidir
Genç: Engelli kardeşlerimiz bu şehrin yükü değil bereketidir Alanya’da TFF Plaj Futbolu Süper Finalleri başladı
Alanya’da TFF Plaj Futbolu Süper Finalleri başladı  KÜRESEL PİYASALAR - ECB faiz kararı sonrası Avrupa piyasaları düşüşte
KÜRESEL PİYASALAR - ECB faiz kararı sonrası Avrupa piyasaları düşüşte Başkan Bozbey, Kestel'e ziyaret gerçekleştirdi
Başkan Bozbey, Kestel'e ziyaret gerçekleştirdi Başkan Başdeviren, inşaatı durdurulan Gemlik Kafe hakkında açıklama yaptı
Başkan Başdeviren, inşaatı durdurulan Gemlik Kafe hakkında açıklama yaptı Karamürsel Muhtarlar Derneği'nin yeni hizmet binası açılışı gerçekleşti
 Karamürsel Muhtarlar Derneği'nin yeni hizmet binası açılışı gerçekleşti Şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödül kazandı
Şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödül kazandı Önderışık’tan Başkan Özdemir’e ziyaret
Önderışık’tan Başkan Özdemir’e ziyaret  Kartal Belediyesi’nden Afetlere Hazırlık ve Haberleşme Semineri
Kartal Belediyesi’nden Afetlere Hazırlık ve Haberleşme Semineri Çeltik Kapalı Pazar Alanı’nın açılışı gerçekleştirildi
Çeltik Kapalı Pazar Alanı’nın açılışı gerçekleştirildi Nilüfer’de Cumhuriyet ve eğitim vizyonu konuşuldu
Nilüfer’de Cumhuriyet ve eğitim vizyonu konuşuldu Başkan Aydın’dan Altınova Mahallesi'ne ziyaret
Başkan Aydın’dan Altınova Mahallesi'ne ziyaret İnegöl 9. Kitap Günleri başladı
İnegöl 9. Kitap Günleri başladı