Trump Malezya'da kritik mineraller ve nadir toprak elementleri anlaşmaları yaptı
27/10/2025
Trump ayrıca, Temmuz ayında arabuluculuğunu yaptığı Tayland ile Kamboçya arasındaki genişletilmiş ateşkes anlaşmasının imzalanmasına katıldı.
Trump ve Beyaz Saray, Malezya'ya indikten birkaç saat sonra dört ülkeyle altı ticaret anlaşması yaptıklarını duyurdu. Bunların bazılar, hızla büyüyen sektörde Pekin'in rekabetçi çabaları sürerken Tayland ve Malezya ile kritik mineraller ve nadir toprak elementleriyle ilgili beklenmeyen anlaşmalar da vardı.
Malezya, kritik minerallerin veya nadir toprak elementlerinin ABD'ye ihracatını yasaklamaktan veya kota uygulamaktan vazgeçmeyi kabul etti. Ülkeler, Malezya'nın taahhüdünün ham veya işlenmiş nadir toprak elementleri için geçerli olup olmadığını belirtmedi.
Trump ayrıca Kamboçya ve Tayland ile daha geniş ticaret anlaşmalarına yönelik ayrıntılı çerçeveler açıkladı. Beyaz Saray ise Vietnam ile her iki ülkenin ihracatçılarının birbirlerinin pazarlarına “benzeri görülmemiş” bir erişim imkanı sağlayan bir anlaşmaya varıldığını duyurdu.
Beyaz Saray, ABD'nin Malezya, Tayland ve Kamboçya'dan yapılan çoğu ihracata yüzde 19'luk gümrük vergisi uygulamasını sürdüreceğini, Vietnam'a uygulanan yüzde 20'lik vergi oranının da korunacağını açıkladı. Tüm anlaşmalarda, belirli ürünlere uygulanan bu gümrük vergileri kaldırılabilir.
Trump ayrıca, her iki tarafın üst düzey ticaret yetkililerinin Kuala Lumpur'da ikinci gün bir araya gelerek ticaret anlaşması için bir çerçeve üzerinde anlaşmaya varmaları üzerine, Perşembe günü yapılması beklenen toplantı öncesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir anlaşma imzalamaktan emin olduğunu söyledi.
Trump gazetecilere “Çin ile bir anlaşma yapacağımızı düşünüyorum” derken, Pekin'in baş ticaret müzakerecisi Li Chenggang “çok yoğun istişareler” sonrasında ön bir uzlaşma sağlandığını söyledi.
Trump, Çin'in nadir toprak elementleri üzerindeki ihracat kontrollerini genişletmesine misilleme olarak 1 Kasım'dan itibaren Çin mallarına yüzde 100'lük yeni gümrük vergileri ve diğer ticaret kısıtlamaları uygulayacağını tehdit ettikten sonra, her iki taraf da ticaret savaşının tırmanmasını önlemek istiyor.
Gümrük vergilerinden en çok etkilenen bölgelerden birinin liderlerine hitap eden Trump, şunları söyledi: “Güneydoğu Asya ülkelerine mesajımız, ABD'nin yüzde 100 sizin yanınızda olduğu ve nesiller boyu güçlü bir ortak olmayı amaçladığımızdır.”

Kepez Belediyesi’nden öğrencilere göz taraması
Büyük ölçekli sanayi işletmelerinin karında artış
Tether, Kotani Pay’e yatırım yaptığını açıkladı
Bağcılar’da gençlik ve spor festivali coşkusu
Seyhan Kadın Emeği Pazarı kuruldu
Alanya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Ekipleri, denetimlerini sürdürüyor
Beylikdüzü’nde 29 Ekim’e özel satranç turnuvası düzenlendi
Çankırı Belediyespor güreşçilerinden 4 madalya
Gedik Yatırım: AB endekslerinde karışık seyirler hakim
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Toplumsal refahı güçlendirmeyi hedefliyoruz
İzmir Dragon Tekne Yarışlarının galibi Zabıta Dairesi Başkanlığı
Buca’da 29 Ekim kutlamaları başladı
Cumhuriyet Satranç Turnuvası sona erdi
1. Balıkesir Kitap Fuarı’nı 150 bin kişi ziyaret etti
Bergamalılar “Cumhuriyet Her Yerde” etkinliğinde buluştu
Başkan Gökçe, DER-MEK bünyesindeki kurs merkezlerini ziyaret etti
Antalya Edebiyat Günleri’nin ilk aşaması tamamlandı
DEĞERLİ METALLER - Altın fiyatlarındaki düşüş yeni haftada da sürüyor
İzmir'de güreş ve judo turnuvaları düzenlendi
Büyükşehir, yeni sezon için 400 bin adet kışlık fide üretimi gerçekleştirdi