Bakan Memişoğlu: Türkiye nakil sisteminde dünyaya örnek bir ülke haline gelmiştir
14/11/2025
Sağlık Bakanı Memişoğlu, Ankara’da düzenlenen 19. Uluslararası Orta Doğu Organ Nakli Kongresi’nde bir konuşma gerçekleştirdi.
Son 20 yılda Türkiye'nin, sağlıkta büyük bir gelişim süreci yaşadığını belirten bakan Memişoğlu, "2000 yılında yılda toplam 200 karaciğer nakli yapılan, yalnızca 6 nakil merkezi bulunan ülkemizde, bugün yılda 5 bin nakil yapılmakta ve 149 nakil merkezi faaliyet göstermektedir. Türkiye nakil sisteminde dünyaya örnek bir ülke haline gelmiştir.” dedi.
Memişoğlu, vatandaşların e-Nabız uygulamasından organ bağışı yapabileceği sistemin kurulduğunu hatırlatarak "Ben de bugün elektronik sistemden tüm organlarımı bağışladım.” açıklamasını yaptı.
Organ bağışının yeni kanunla vasiyet gibi tanımlandığını vurgulayan Kemal Memişoğlu, şunları kaydetti:
"Organ bağışında bulunan kişinin yakınlarına sadece bilgi verilecek. Bağışçının beyin ölümü gerçekleşmeden önce kimsenin o bağıştan haberdar olmayacağı bir elektronik bağış sistemi oluşturduk. Ne zaman ki beyin ölümü kararı verilip ölüm sisteme işlenirse o zaman otomatik olarak ailenize ve nakil ekiplerine organ bağışında bulunduğunuz bildiriliyor. Böylece kadavratik bağışı artırmış olacağız. Ayrıca organ bağışında bulunan kişinin beyin ölümü gerçekleşip organları nakil işlemleri için kullanıldıktan sonra o kişinin birinci derece yakınları organ bağışı listesinde -acil organ bekleyenler haricinde- öncelikli olacak.”
Hibya Haber Ajansı
Gemlik Belediyespor Judo Takımı’ndan 14 madalya
Diyarbakır eşbaşkanları, AB heyeti ile bir araya geldi
Ordu'da uyuşturucu operasyonu
Yonga Mobilya'nın İş Bankası'ndaki mevcut kredi limitlerinin yenilenmesi
BMD Araştırma: BİST100 Endeksi, yüzde 3,28 kayıpla 10.565,74 puandan haftayı tamamladı
Başkan Kumbul, Gebiz’de vatandaşlarla buluştu
Balıkesir 3. Kent Sempozyumu başladı
Başkan Kahveci, Cemile Gül Sanat Galerisi’ni ziyaret etti
Marmaris Belediyesi’nden ücretsiz diyabet taraması
Beşiktaş Belediyesi’nden Dünya Diyabet Günü etkinliği
Başkan Dutlulu, Spilkent’te incelemeler yaptı
Nilüfer’de çocuklar animasyonun temellerini öğrendi
İzmit Belediyesi diyetisyenlerinden farkındalık çağrısı
Şimşek: Dezenflasyonun sürmesini öngörüyoruz
Selçuklu Şehirleri Keşif Programı gerçekleştirildi
Karacabey Belediyesi’nden çocuklara ara tatil etkinliği
Bahabey Arıtma Tesisi'ne yeni hat çekiliyor
Maltepe Belediyesi'nden çocuklara yönelik afet eğitimi
Bahçelievler'de şehitler için mevlit okutuldu, lokma dağıtıldı
İnegöl Belediyesi’nden Dünya Diyabet Günü'ne özel seminer