‘Bursa Kukla ve Karagöz Çalıştayı’ yapıldı

‘Bursa Kukla ve Karagöz Çalıştayı’ yapıldı

19/11/2025

11’i ulusal, 10’u yabancı toplam 21 ekibin yer aldığı festivalde, Arjantin, Bosna-Hersek, Meksika, İran, Yunanistan, Fransa, Endonezya ve Guatemala gibi ülkelerden gelen sanatçılar kendi kültürlerinden örnekleri Bursalılarla paylaşıyor. 

Festival kapsamında Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından BKSTV ve UNIMA Türkiye iş birliği ile ‘Bursa Kukla ve Karagöz Çalıştayı’ da düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’ndeki çalıştaya, Karagöz sanatçıları, araştırmacılar, akademisyenler, kültürel miras alanında çalışan uzmanlar, eğitimciler, müze temsilcileri ve ilgili kurum yetkilileri katıldı. Çalıştayda, Karagöz’ün kültürel, eğitsel ve sanatsal boyutlarının güçlendirilmesine yönelik somut öneriler tartışıldı.

Çalıştayda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i temsilen konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, çok zengin bir kültürel mirasa sahip olan Bursa’nın daha fazla ziyaret edilmesini, görünür hale gelmesini arzuladıklarını belirtti. 

Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, kukla sanatına ve Karagöz’e ayrı önem verdiklerini söyledi. Karagöz Müzesi’nin küçük bir yerde olmasına rağmen 100 bin kişilik ziyaretçi ağına sahip olduğunu açıklayan Özkılınç, müzeyi aynı alanda farklı bir yere, daha büyük bir şekilde taşıma düşüncelerinin olduğunu dile getirdi. Karagöz’ü kentin her yerinde yaşatmaya çalıştıklarını anlatan Özkılınç, Cumalıkızık’ta bir evi ‘Yaşayan Miras Evi’ yaparak kuklaların ve Karagöz’ün tüm yapılış sürecini canlandıracaklarını kaydetti. 

  Hibya Haber Ajansı