Önder’den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı
03/12/2025
İYİ Parti Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bursa İl Başkanı Önder, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Engelli bireylere yönelik yasal hakların uygulanabilir ve erişilebilir hale getirilmesinin önemine vurgu yapan Önder, “Yasal haklar tek başına yeterli değildir” ifadelerini kullandı.
Önder açıklamasında, “Engelli bireylerin haklarının yalnızca kanunlarda tanımlanması değil, bu hakların erişilebilir, uygulanabilir ve sürdürülebilir biçimde hayata geçirilmesi şarttır. Kaldırımlar, toplu taşıma, istihdam, eğitim ve sağlık hizmetlerinde eşit erişim olmadan gerçek adaletten söz edemeyiz” dedi.
2025 yılı Uluslararası Engelliler Günü’nün teması olan “Toplumsal İlerlemeyi Sağlamak İçin Engellileri Kapsayan Toplumların Geliştirilmesi”ne değinen Önder, bu yaklaşımın zorunluluk olduğunu belirterek, “Toplumda gerçek eşitlik ancak engelli bireylerin aktif katılımıyla mümkündür” değerlendirmesini yaptı.
Önder, İzmir’in Gaziemir ilçesinde 20 Kasım’da yaşanan ve engelli bir birey ile babasının yaşamını yitirdiği olayın, bakım yükü ve sosyal destek mekanizmalarındaki eksiklikleri ortaya koyduğunu ifade ederek, sistemse eksikliklere dikkat çekti.
Açıklamada, erişilebilirlik, kamusal alan düzenlemeleri, evde bakım hizmetleri, dijital erişim, rehabilitasyon desteği ve psikososyal destek mekanizmalarında yaşanan sorunların sürdüğüne işaret edildi. Önder, engelli bireylerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımının sağlanmasının, devlet ve toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.
Önder, çeşitli politika önerilerini de sıraladı. Bu öneriler arasında; evde bakım ve engelli aylıklarının mevcut koşullara göre artırılması, engelli istihdam oranlarının yükseltilmesi, bakım sigortası yasasının çıkarılması, nadir hastalıklara ilişkin ilaç erişiminin kolaylaştırılması, engelli kadınlara yönelik desteklerin artırılması ve ulusal ölçekte zorunlu erişilebilirlik standartlarının uygulanması yer aldı.
Açıklama, “Gerçek anlamda erişilebilir, güvenli ve destekleyici bir Türkiye mümkündür — yeter ki irade olsun” ifadeleriyle sona erdi.
Hibya Haber Ajansı
Şanlıurfaspor, Karaman FK maçı öncesi hazırlıklarına devam ediyor
Sakarya Jandarma’dan dolandırıcılık uyarısı ve bilgilendirme çalışması
Spajic: Karadağ'ın AB üyesi olduğu bir geleceğe hazırlanıyoruz
Sivas’ta kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Marmaris Belediyesi'nin bütçesi 412 milyon lira fazla verdi
Büyükşehir Belediyesi’nden engellilere farkındalık etkinliği
Batman 1. Amatör Ligi C Grubu 6. hafta tammalandı
Kepez Belediye Meclisi’nden Engelli Farkındalık Komisyonu kararı
Karabayır: Yalnızca belli kesimlere zam yapmak akılla ve vicdanla bağdaşmaz
Nilüfer Belediyespor, Altınpost Giresunspor’u mağlup etti
Başkan Ünlü, fast food denetimlerine katıldı
Trabzon'dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde farkındalık maçı
Diyarbakır’da “Anadolu Mirası” operasyonu
Başkan Tugay: Turizmi geliştirmek için sorumluluğumuz büyük
OBAM üyelerinden farkındalık yürüyüşü
Batman’da engelli vatandaşlara 55 tekerlekli sandalye hediye edildi
Osmangazi’de engelsiz buluşma gerçekleşti
Başkan Er: Engelli bireylerimize hizmet etmek görev değil gönül sorumluluğumuz
Gedik Yatırım: Enflasyon beklentilerin oldukça altında kaldı